EDEBİYAT, YÖNETİM VE İŞLETME AÇISINDAN GAZAP ÜZÜMLERİ ROMANININ İNCELENMESİ

Yazarlar

  • Hüseyin MERTOL Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  • Yunus ERGÜN Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Özet

 

Yönetim, birden fazla amacı hayata geçirmek için bireylerin veya grupların işbirliği yapması, onları güdümleyerek amaca doğru yöneltme çabası olarak tanımlamak mümkündür. Bu bağlamda yönetimin belli başlı öğeleri ise birden çok bireyin bir araya gelmesi, uygun hedefin belirlenmesi, işbirliği ve işbölümünün sağlanmasıdır. Buradan hareketle yönetim, sermaye, işgücü ve toprak ile üretim fonksiyonlarının oluşturmaktadır. Toprak, sermaye ve üretim fonksiyonu, edebiyat alanında da etkisini göstermektedir.

Yönetim ve işletme bakış açısıyla yazılmış eserlerde, işletmelerin toplumsal yansımaları üzerinde durulmaktadır. İşletmelerin toplumsal yansıması temelde toprağa dayanırken, üretimsel değişikliklerin toplumlar üzerindeki etkileri göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Yapılan bu araştırmada John Steinbeck’in Gazap Üzümleri romanı işletme ve yönetim bağlamında ele alınması amaçlanmıştır. Ayrıca Gazap Üzümleri romanı, işletmelerin ortaya çıkışı ve toplumsal yansımaları betimsel olarak tasvirinden yararlanılacaktır. Bu bağlamda araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca bu araştırmada işletmelerin ortaya çıkışı, işletmelerin yöntemi alanında kelime bulutları oluşturularak incelemeye hazır hale getirilerek betimsel içerik analiz yöntemi ile yorumlanmaya çalışılmıştır.

Referanslar

Ataman, G. (2001). İşletme yönetimi: Temel kavramlar yeni yaklaşımlar. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

Akdağ, Y. (2015). Kapitalizm ve sınıf mücadelesi. İstanbul: Evrensel Basım Yayın.

Dereli, S. (2015). Sanayi sonrası toplumda çalışma olgusu ve çalışma ilişkilerine etkileri (Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü).

Dikmen, A. A., ve Makine, İ. (2013). Kapitalizm ve insan. Ankara, Pratika.

Ertürk, M. (2009). İşletmelerde yönetim ve organizasyon, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 4. Baskı. Beta Yayınları, İstanbul.

Eren, L. G., (2015). Tarımsal kapitalizm: fizyokrasi. Atılım Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt:5 Sayı:2. s.9

Güney, S. (2001). Yönetim ve organizasyon, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Gökçe, O., ve Şahin, A. (2004). Yönetimde rol kavramı ve yönetsel roller. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 3(6), 133-156.

Memiş, M. Ü. (2009). İşletme yönetim aracı olarak çevresel muhasebe. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(1), 89-106.

Mecek, M., ve Kocakula Yıldırım, Ö. (2020). Yönetim-idare kavramlarının yapısal-işlevsel analizi ve kavramsal açıdan tanımlanması. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 7(54), 1411-1425.

Sargut, A. S. (2009). Türkiye’de işletme yönetimi eğitiminin kurumsal çerçevesi: çeşitlilikten eşbiçimliliğe. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Nisan, 4(1), 51-63.

İndir

Yayınlanmış

31-05-2022

Nasıl Atıf Yapılır

MERTOL, H., & ERGÜN, Y. (2022). EDEBİYAT, YÖNETİM VE İŞLETME AÇISINDAN GAZAP ÜZÜMLERİ ROMANININ İNCELENMESİ. Yönetim Ve Örgüt Tarihi Dergisi, 1(1), 54–65. Geliş tarihi gönderen https://managementhistory.org/index.php/jmoh/article/view/2